10 leuke en leerzame onderwijsfilms
Wist je dat je van films ook heel veel kan leren? En nu het wat kouder is en de voorjaarsvakantie er aankomt, is niks zo lekker dan onder een dekentje op de bank film kijken. Daarom hebben wij 10 films geselecteerd die iets met onderwijs, of docentschap te maken hebben, die niet alleen maar leuk of interessant zijn om te kijken, maar waar je ook veel van kan leren in jouw rol als docent.
5 gouden tips voor een startende leraar
Je staat ineens voor een klas van 25 tot 30 leerlingen of studenten en van jou wordt verwacht dat je ervoor zorgt dat ze iets leren.
Je hebt te maken met een grote diversiteit, wisselende motivatie, de lesinhoud…. en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Hoe houd je jezelf staande? Hoe zorg je dat je niet overrompeld wordt door alles wat bij het docentschap komt kijken? Met de volgende tips hopen we je wat op gang te brengen.
5 tips voor het omgaan met uitdagend gedrag
“Wat een vervelende leerling!”
“Die student zorgt echt voor onrust.”
“Die meid is niet gemotiveerd en heeft steeds een grote mond.”
Je kent deze uitspraken waarschijnlijk wel van collega’s, of jezelf. Helaas is niet elke leerling of student altijd lief, gemotiveerd en verantwoordelijk en heb je als docent te maken met uitdagend gedrag. Hoe ga je hiermee om en wat kan jij als docent doen?
De Gouden Weken
De eerste weken van het schooljaar, ook wel de "gouden weken" genoemd, zijn cruciaal voor het opzetten van een goed klassenmanagement. In deze periode leggen effectieve leerkrachten de basis voor een succesvolle leeromgeving. Onderzoek uit de jaren ’80 toonde al aan dat goed georganiseerde leraren in de eerste weken meer taakgerichtheid en minder storend gedrag in hun klas zagen (Emmer et al., 1980). Hoe doen deze leraren dat precies?
Sterk in de Onderwijsregio: samen een vuist tegen het lerarentekort
Onderwijsregio’s
Op LinkedIn en in blogs wordt er regelmatig gediscussieerd over onderwijsregio's. Sommige professionals vinden het een waardevol initiatief, maar sommigen hebben kritiek, zoals zorgen over bureaucratie, of dat deze plannen daadwerkelijk duurzame oplossingen bieden. Deze gesprekken worden vaak gevoerd vanuit specifieke praktijkervaringen en vanuit verschillende regionale contexten.
Sommige scholen hebben moeite om zich aan te sluiten bij onderwijsregio’s door de organisatorische en administratieve eisen. Dit geldt met name voor kleinere instellingen of scholen in minder goed georganiseerde regio’s……
3 feestelijke manieren om de vakantie in te luiden
De feestdagen komen er weer aan en je wil misschien wel wat leuks doen met de klas. De financiën van de school en jouw eigen gebrek aan tijd en inspiratie kunnen ervoor zorgen dat dit elk jaar weer lastig is.
Daarom volgen hieronder 3 makkelijke tips die je kan gebruiken om er toch een mooi en speciaal moment van te maken.
Leraar Nederlands
Een pagina die wij al jaren gebruiken in onze les, is de Facebookpagina ‘Leraar Nederlands’.
Zij hebben namelijk een drive waarop je leuk lesmateriaal kan vinden voor tijdens je les, maar het leukste wat ze elk jaar doen, is het maken van een (kerst)vakantiequiz…….
5 onderwijsinfluencers om te volgen
We kennen allemaal wel een aantal (onderwijs) influencers die grappig zijn om te volgen, maar waarbij je al snel ziet dat het niet per se om onderwijs draait. Door het maken van reclame voor producten of diensten, proberen deze mensen geld te verdienen voor zichzelf. Niks mis mee, maar of je daar inhoudelijk echt wat van kan leren?
5 laagdrempelige en activerende werkvormen
Je kent ze misschien wel; de docenten die alles uit de kast halen, uren tijd bezig zijn met de voorbereiding van de lessen en met veel (zelf gekocht) materiaal de les binnenkomen. Niet iedereen heeft hier tijd en energie voor, maar het is wel bekend dat een passende werkvorm leerlingen activeert en motiveert.
Niet elke werkvorm hoeft veel tijd aan voorbereiding te kosten en niet elke werkvorm heeft veel materiaal nodig. Wil jij meer ideeën over simpele praktische werkvormen………
6 tips voor meer werkplezier
Bij Stichting Blijf in het Onderwijs maken we ons, net als veel wethouders, grote zorgen over de aangekondigde bezuinigingen in het onderwijs. Juist nu is …..