10 leuke en leerzame onderwijsfilms

Wist je dat je van films ook heel veel kan leren? En nu het wat kouder is en de voorjaarsvakantie er aankomt, is niks zo lekker dan onder een dekentje op de bank film kijken. Daarom hebben wij 10 films geselecteerd die iets met onderwijs, of docentschap te maken hebben, die niet alleen maar leuk of interessant zijn om te kijken, maar waar je ook veel van kan leren in jouw rol als docent. 

1. Onze favoriete onderwijsfilm is Freedom Writers (2007) 
Plot: De film volgt Erin Gruwell, een lerares Engels die werkt met een groep moeilijke jongeren in Los Angeles. Ze helpt hen hun verhalen op papier te zetten en biedt hen zo perspectief op een betere toekomst. 
Lessen: Geduld en doorzettingsvermogen zijn essentieel, vooral bij het werken met studenten uit uitdagende achtergronden. Door persoonlijke ervaringen te laten delen, kan een docent betekenisvolle relaties en vertrouwen opbouwen. 

2. Dead Poets Society (1989) 
Plot: In deze bekende film moedigt de charismatische docent Engels, John Keating, zijn studenten aan om op een creatieve en eigenzinnige manier naar poëzie en het leven te kijken. 
Lessen: Het belang van studenten motiveren om hun eigen stem te vinden en leren dat onderwijs niet alleen om kennisoverdracht gaat, maar ook om het aanmoedigen van persoonlijke groei en kritisch denken. 

3. The Ron Clark Story (2006) 
Plot: Ron Clark, een leraar uit North Carolina, verhuist naar New York City en inspireert zijn studenten om hun potentieel te benutten, ondanks de vele obstakels in hun levens. 
Lessen: Het tonen van empathie, het opbouwen van een band met studenten en hoge verwachtingen hebben, kan een krachtige impact hebben op het onderwijs en het leven van studenten. 

4. Good Will Hunting (1997) 
Plot: De film vertelt het verhaal van Will Hunting, een jonge schoonmaker en wiskundig genie, die wordt geholpen door psycholoog Sean Maguire om zijn potentieel te ontdekken en zijn verleden te verwerken. 
Lessen: Hoewel niet direct over een traditionele leraar, laat de film de kracht zien van mentorschap en de positieve impact van een docent die geduld, begrip en empathie to 

5. Entre les Murs (2008) / The Class

Plot: Deze Franse film volgt een schooljaar op een middelbare school in een arme wijk van Parijs. Leraar François probeert een diverse klas van jongeren te inspireren, maar stuit op culturele verschillen en uitdagend gedrag. 
Lessen: Deze film geeft een realistisch beeld van de uitdagingen van diversiteit in het klaslokaal. Het leert docenten om flexibel te blijven, begrip te tonen voor de context van hun leerlingen, en de balans te zoeken tussen autoriteit en empathie. Een mooie meepakker is dat je je Frans ook een boost geeft. 

6. Remember the Titans (2000) 
Plot: Coach Herman Boone krijgt de leiding over een geïntegreerd high school footballteam in een tijd van raciale spanningen. Hij leert de jongeren om samen te werken en over hun vooroordelen heen te stappen. 
Lessen: Deze film benadrukt het belang van inclusie en het overwinnen van vooroordelen. Het laat zien hoe coaches en docenten een cruciale rol spelen in het bevorderen van respect en samenwerking in diverse groepen. In de tijd van toenemende polarisatie is dit een relevant thema. 

7. Coach Carter (2005) 
Plot: Basketball coach Ken Carter stelt strenge regels op voor zijn team en legt de nadruk op zowel academisch als sportief succes. Zijn harde aanpak botst met ouders en de gemeenschap, maar hij leert zijn team discipline en verantwoordelijkheid. 
Lessen: Deze film benadrukt de kracht van hoge verwachtingen en laat zien hoe docenten en coaches leerlingen kunnen voorbereiden op de toekomst door nadruk te leggen op karaktervorming en verantwoordelijkheid. 

8. The Social Network (2010) 
Plot: De film volgt de oprichting van Facebook door Mark Zuckerberg tijdens zijn studietijd aan Harvard en onderzoekt het gedrag en de motivaties van ambitieuze jonge studenten. 
Lessen: Deze film laat zien hoe sociale dynamiek, competitie en ambitie kunnen escaleren binnen een academische omgeving. Het herinnert docenten eraan hoe belangrijk het is om jonge mensen te begeleiden in het ontwikkelen van gezonde relaties en ethische waarden, vooral als ze sterk gedreven zijn door ambitie. 

9. Mona Lisa Smile (2003) 

Plot: Kunstgeschiedenisprofessor Katherine Watson geeft les op een conservatieve universiteit voor vrouwen in de jaren 1950. Ze daagt haar studenten uit om na te denken over hun toekomst en de maatschappelijke verwachtingen rond genderrollen. 
Lessen: De film benadrukt hoe docenten studenten kunnen inspireren om kritisch na te denken en hun eigen keuzes te maken, en laat zien hoe onderwijs een krachtig instrument is om maatschappelijke normen en gedragingen in vraag te stellen.

10. The Perks of Being a Wallflower (2012) 
Plot: De film volgt de introverte tiener Charlie, die worstelt met trauma en zijn weg zoekt in het sociale leven van de middelbare school. Een leraar Engels en een paar oudere vrienden helpen hem zich open te stellen en zijn gevoelens te uiten. 
Lessen: Het belang van luisteren en geduld in communicatie komt duidelijk naar voren. De leraar biedt Charlie steun zonder oordeel en laat zien hoe je als volwassene vertrouwen kunt opbouwen door ruimte te geven voor zelfexpressie. 

Wij wensen je heel veel kijkplezier de komende weken! 

Vorige
Vorige

7 tips voor fijne oudergesprekken

Volgende
Volgende

5 gouden tips voor een startende leraar