5 onderwijsinfluencers om te volgen
5 onderwijsinfluencers om te volgen
We kennen allemaal wel een aantal (onderwijs) influencers die grappig zijn om te volgen, maar waarbij je al snel ziet dat het niet per se om onderwijs draait. Door het maken van reclame voor producten of diensten, proberen deze mensen geld te verdienen. Niks mis mee, maar of je daar inhoudelijk wat van kan leren, dat is de vraag.
Gelukkig zijn er ook leraren actief op sociale media die zich bezighouden met goed onderwijs, het beroepsbeeld, of het geven van praktische tips en voorbeelden die je direct toe kan passen in de les.
Hieronder vind je onze persoonlijke tips; een lijst van mensen in het onderwijs om te volgen.
Een Meester in Leren op Instagram.
Dit kanaal staat vol met kennis over onderwijs, waarin in korte filmpjes onderwijstheorieën gekoppeld worden aan de praktijk.
Het platform: ‘Eenmeesterinleren.nl‘ is een onderwijsplatform dat is opgezet door Basten Berg. Het doel van het platform is om startende leraren te behouden in het onderwijs.
Het platform bied een plek voor leraren om zichzelf verder ontwikkelen door middel van kennis over lesgeven en het uitwisselen van ervaringen over de dagelijkse onderwijspraktijk, ondersteund door experts.
Om deze kennis te kunnen aanbieden werken onderwijsexperts samen aan de creatie van kennisvideo’s over onderwijstheorieën.
Teach & Cher
Cherelle deelt allerlei voorbeelden van activerende werkvormen die je toe kunt passen tijdens de les. De voorbeelden zijn gericht op het PO, maar alles is eenvoudig aan te passen, zodat het geschikt is voor andere sectoren.
”Alles wat ik doe is gericht op: Kwalitatief goed en inspirerend onderwijs!”
Erik Ex op YouTube.
Erik is leraar geschiedenis aan het Cygnus Gymnasium in Amsterdam. Daarnaast schrijft hij columns over onderwijs in Dagblad Trouw en werd in 2022 uitgeroepen tot leraar van het jaar. In het jaar 2017-2018 ging Erik met zijn broer Luuk op wereldreis en bezocht scholen van Finland tot Singapore. Voor de Volkskrant maakte hij de serie Wereldlessen. Sindsdien heeft hij veel om en naast het onderwijs gedaan zoals podcasts opgenomen, presentaties gegeven, cursussen verzorgd voor jonge leraren, hij is lerarenopleider geweest, maar heeft vooral heel veel lessen gegeven aan heel veel leerlingen.
Erik denkt graag na over hoe het onderwijs beter kan door lessen te verbeteren en leraren meer te laten samenwerken. (bron: researched.eu)
Zijn YouTube-kanaal is niet alleen leuk als je docent geschiedenis bent, maar deze clips geven je ook inspiratie van hoe je lesstof over zou kunnen brengen.
Vmbo Docent op Instagram. Hij plaatst en repost leuke en herkenbare filmpjes over onderwijs. Hilarisch en herkenbaar.
”…Misschien moest ik beginnen met de docenten trots te laten zijn op hun vak. Niemand noemde zichzelf havo-docent of vwo-docent, dus ik dacht ik ga mezelf vmbo-docent noemen, want ook die naam bestond niet.
Toen heb ik op Instagram en op Facebook een account aangemaakt als vmbo-docent. Hier wilde ik graag verhalen, onderwijsnieuws en vooral grappen delen. Humor is voor mij persoonlijk zeer belangrijk tijdens het werk. Als je kan lachen met de leerlingen, dan komt de rest vanzelf.
Mooi was om te zien dat in een korte tijd zeer veel leerlingen, ouders en docenten de pagina’s gingen volgen. Uiteindelijk raakt onderwijs de gehele samenleving.” (bron: https://www.vmbodocent.nl/)
Meneer Martijn op Instagram en TikTok. Hij is basisschoolmeester van groep 8 en maakt filmpjes van zijn leven als docent met allerlei grappige en herkenbare situaties die hij gedurende een week tegenkomt. Natuurlijk zijn er nog veel meer. Wie vind jij leuk en leerzaam om te volgen? Deel het vooral met ons en elkaar. Martijn zegt daarover: “Het doel van mijn TikTokaccount is niet educatieve filmpjes maken. Ik ga niet uitleggen hoe je breuken moet uitrekenen, maar ik laat juist de leuke, herkenbare basisschoolsituaties zien aan de buitenwereld. Dan heb je als doelgroep iedereen die affiniteit heeft met het onderwijs.” (bron: indebuurt.nl/tilburg)
Mocht je het leuk vinden om ons als stichting te volgen, dan kan je dit doen op zowel Instagram en LinkedIn.
Ook de bestuurders Amin Asad, Valérie Ungerer-Willems en Kirsten Cuppen zijn actief op sociale media.