6 tips voor meer werkplezier

Bij Stichting Blijf in het Onderwijs maken we ons, net als veel wethouders, grote zorgen over de aangekondigde bezuinigingen in het onderwijs. Juist nu is het belangrijk om te blijven investeren in duurzaam werkplezier. Startende leraren geven keer op keer aan hoe belangrijk dit is voor hun motivatie en behoud in het vak.  
 
Een overvol rooster, lange en niet altijd nuttige vergaderingen, administratie, zeurende ouders, extra werk door zieke collega’s.... Werken in het onderwijs kost soms zoveel energie dat het ten koste kan gaan van je werkplezier. Dat is jammer, want stiekem weten we allemaal dat werken in het onderwijs leukste is om te doen. Wij blijven ons als stichting inzetten voor een toekomst waarin iedere leraar met plezier blijft bijdragen aan onze samenleving en denken dat deze punten hierbij kunnen helpen: 

1 - Focus je op het positieve.  
We zijn heel goed om in de lerarenkamer te klagen over alles wat niet leuk of goed is. Na een les vallen de dingen die minder goed gingen vaak het meeste op. Dat is jammer, want jij als docent doet zoveel dingen goed op een dag. Richt je aandacht op de positieve dingen en wees trots op wat je die dag hebt bereikt. Bedenk elke dag wat goed ging tijdens een les en wat jouw rol daarin was.  

2 - Deel de mooie verhalen met elkaar.  
We zijn geneigd om sneller de minder leuke verhalen met elkaar te delen. Maar zoals bij punt 1 benoemd, heeft iedereen elke dag dingen om trots op te zijn. Deel dit soort verhalen met elkaar. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar het geeft ook zelfvertrouwen. Op deze manier kun je veel van elkaar leren. 

3 - Stel haalbare doelen.  
Als docent wil je het graag altijd goed doen. Voor zowel je leerlingen/studenten, als je collega’s, als de school. Je moet en wil veel tegelijk en je probeert het zo perfect mogelijk te doen. Bekijk kritisch per dag, of per les wat haalbaar en realistisch is. Het hoeft (en kan) niet allemaal perfect te zijn en je doet al zoveel goed. Werk stap voor stap en focus (zoals punt 1) op de dagelijkse successen. Dit zal je helpen om vooruitgang te blijven zien en gemotiveerd te blijven. 

4 - Werk samen met collega’s.  
Als je voor de klas staat, kan het soms heel eenzaam voelen. Jij moet er immers voor zorgen dat je dat lesuur het juiste doet voor een klas. Vergeet niet dat er meer collega’s zijn die hetzelfde vak geven en dat er meer collega’s zijn die lesgeven aan die klas. Samenwerken kan de werkdruk verminderen, omdat je taken verdeeld en dingen afstemt met elkaar. Het kan je daarnaast nieuwe ideeën opleveren en een gevoel van verbondenheid geven. 

5 - Leer van je leerlingen/studenten.  
Vraag je klas regelmatig om feedback, vraag wat ze van je lessen vinden, wat ze nodig hebben en sta open voor hun suggesties. Zelfs hele jonge kinderen kunnen al aangeven wat ze nodig hebben en zullen zich door jouw vragen serieus genomen voelen. Dit kan enorm verfrissend werken en je nieuwe inzichten geven. 

6 - Zorg voor een goede balans in werk en privé.  
Als docent sta je altijd aan. Dit kan enorm vermoeiend zijn.  
Neem op tijd even gas terug, zeg een keer nee, doe een keer niet alles perfect, of skip een vergadering die ook een mail had kunnen zijn. Neem genoeg tijd voor jezelf, je gezin, vrienden, sport en je rust, zodat je tussendoor goed kan opladen. Hierdoor zijn de momenten dat je aan moet staan leuker en makkelijker.