5 gouden tips voor een startende leraar
De eerste keren alleen zwemmen na het behalen van je eerste zwemdiploma is spannend. De eerste keren in een auto rijden na je rijexamen is spannend. De eerste keren lesgeven als starter is logischerwijs ook super spannend. Je staat ineens voor een klas van 25 tot 30 leerlingen of studenten en van jou wordt verwacht dat je ervoor zorgt dat ze iets leren.
Je hebt te maken met een grote diversiteit, wisselende motivatie, de lesinhoud…. en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Hoe houd je jezelf staande? Hoe zorg je dat je niet overrompeld wordt door alles wat bij het docentschap komt kijken? Met de volgende tips hopen we je wat op gang te brengen.
Foto door Jeswin Thomas
1. Begin met duidelijke routines en verwachtingen
Creëer een gestructureerde en voorspelbare omgeving door routines en regels vanaf dag één helder te maken. Zorg dat leerlingen weten wat je van hen verwacht, bijvoorbeeld bij het binnenkomen van het lokaal, tijdens de les en bij opdrachten. Consistentie is hierbij cruciaal.
Leestip hierbij voor leraren in het VO: Hoe geef je met voldoening les aan pubers? Door Arnold Brouwer.
2. Wees niet bang om hulp te vragen
Zoek steun bij collega's, je begeleider of schoolleider. Anderen hebben waarschijnlijk al te maken gehad met de uitdagingen waar jij tegenaan loopt. Sta open voor feedback en zie het als een kans om te groeien. Het is hierbij cruciaal dat je durft te reflecteren en inziet dat je je werk nooit perfect kunt doen. Je kunt wel je best doen om te leren en uitdagingen aan te gaan.
Gebruik bijvoorbeeld het GROW-model. De letters staan voor:
Goal: Het doel dat de coachee wil bereiken.
Reality: De huidige situatie en uitdagingen.
Options: Mogelijke oplossingen en keuzes.
Will (of Way Forward): De actie die wordt ondernomen en de concrete vervolgstappen.
Het model is breed toepasbaar, niet alleen in coaching, maar ook in onderwijs, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling.
Het GROW-model is ontwikkeld in de jaren 1980 door John Whitmore en zijn collega’s. Het model is gebaseerd op ideeën uit de sportpsychologie en werd populair door Whitmore's boek Coaching for Performance.
3. Focus op relatieopbouw met leerlingen
Leer je leerlingen zo snel mogelijk kennen. Toon oprechte interesse in wie ze zijn, zowel binnen als buiten de klas. Een goede relatie vormt de basis voor een positieve leeromgeving en helpt bij het voorkomen van gedragsproblemen.
4. Zorg voor werk-privébalans
Het leraarschap kan intensief zijn, vooral in het begin. Stel grenzen aan hoeveel tijd je thuis besteedt aan lesvoorbereidingen en nakijken. Plan ook momenten in om te ontspannen en op te laden. Wees daarbij bewust over wat je energie geeft en wat juist energie neemt.
Een uitgeruste (gelukkige) leraar is een betere leraar.
5. Houd het simpel
Probeer niet alles in één keer perfect te doen. Richt je op een paar belangrijke doelen en ontwikkel jezelf stap voor stap. Accepteer dat fouten maken deel uitmaakt van het leerproces en focus op kleine overwinningen.
Deze tips bieden een praktische houvast en kunnen tijdens onze Teach Up-congressen verder toegelicht worden.