Doorloopjes.nl: Praktische oplossingen voor uitdagingen in de klas 

Elke docent kent het: een groep die niet meedoet, leerlingen die snel afhaken of een les die anders loopt dan gepland. Hoe ga je hier effectief mee om, zonder steeds opnieuw het wiel uit te vinden? Doorloopjes.nl biedt praktische antwoorden op dit soort vragen.   

Wat vind je op Doorloopjes.nl? 

Doorloopjes.nl is een platform waar docenten hun dagelijkse uitdagingen onderzoeken en concrete oplossingen testen. Of het nu gaat om klassenmanagement, motivatie, betrokkenheid of effectieve uitleg: voor veel situaties is al een ‘Doorloopje’ ontwikkeld. Dit zijn kleine praktijkonderzoeken die leiden tot handige strategieën, direct klaar voor gebruik in jouw klas. 

Vanuit de site van Doorloopjes: “Als je je onderwijs wil verbeteren dan maak je het best gebruik van de inzichten uit de onderwijswetenschap. Dit wordt ook wel evidence-informed lesgeven genoemd. Onderwijsonderzoek biedt geen keurslijf, maar ondersteunt en versterkt je professionaliteit als leraar. Zo kun je het beste doen wat werkt voor jouw leerlingen, voor wat jij wil bereiken, op een manier die bij jou past.”

3 voorbeelden van Doorloopjes 

  1. “Zwijgen is goud” 
    Stiltewerk is een nuttige leerstrategie binnen het repertoire. Absolute stilte kan de productiviteit van leerlingen enorm bevorderen. De stilte moet echter als bijzonder worden ervaren; een soort gouden, luxe stilte die volledige concentratie zonder afleiding mogelijk maakt. Het moet geen harde, intense stilte zijn die disciplinair wordt opgelegd, maar een stilte die door de leerlingen wordt gewaardeerd. 

  2. “Consolideren” 
    Rosenshine zegt in zijn Principles of Instruction dat een leraar moet mikken op een succespercentage van minimaal 80%. Dit betekent dat leerlingen in de les vooral aan het oefenen zijn om de zaken op de juiste manier te doen, in plaats van dat ze zich ergens doorheen moeten worstelen. Gedegen kennisschema’s worden gevormd door het herhaaldelijk versterken van verbindingen, het samenstellen en terughalen van brokken kennis en het verdiepen van begrip. We kunnen niet verder leren als de basis niet sterk genoeg is; consolideren is belangrijk voor het zelfvertrouwen en voor een positieve houding ten opzichte van het leren. 

  3. “Vakoverstijgende projecten” 
    Bij vakoverstijgend werk leren leerlingen hoe verschillende vakken samenhangen. Daarbij gaat vanuit verschillende disciplines aandacht naar een reeks bredere leerdoelen, waardoor deze extra bekrachtigd worden. 

De reikwijdte van interdisciplinair werk is afhankelijk van de context en hoe er in zijn algemeenheid over het curriculum gedacht wordt. Zo kan vakoverstijging de gebruikelijke manier zijn om het curriculum aan te bieden, maar het kan ook projectmatig gebeuren, waarbij verschillende disciplines tegen het einde van het project samenkomen. Dit [laatste] is het scenario dat we kozen voor dit Doorloopje. 

Waarom een gratis account aanmaken?
Hiermee krijg je toegang tot alle bestaande Doorloopjes.
Onderwijs is voortdurend in ontwikkeling, en Doorloopjes.nl helpt je om samen met andere docenten te ontdekken wat écht werkt. Ervaar hoe kleine aanpassingen grote impact kunnen hebben in jouw klas! 

Vorige
Vorige

Non-verbale communicatie: de krachtigste tool in de klas 

Volgende
Volgende

Waarom jij als docent je rechten en plichten moet kennen (en hoe dit helpt om je grenzen te bewaken)